Kamera infó

 

Kamera típusok:

Dóm kamera

Box / Ipari kamera

IR kamera

Speed dóm kamera

IP kamera

Rejtett kamera

Speciális kamerák:

 

„IR kamerák” Infravörös biztonsági kamerák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy teljes 24 órás megfigyelést végezzenek. Ezek az éjjellátó kamerák biztosítják, hogy semmi sem lesz láthatatlan a megfigyelt területen.

Vandál biztos biztonsági kamerák kiváló minőségű anyagból készültek, így szinte elpusztíthatatlanok és ez teszi őket tökéletesé a nagy forgalmú és kültéri helyszíneken.

Rejtett biztonsági kamerák kifejezetten álcázási célt szolgálnak bármilyen környezetben. Néhány rejtett kamerás eszköz  füstérzékelőknek vagy mozgásérzékelőnek van álcázva.

2. Beltéri, vagy kültéri használat:

- Beltéri: kamera nem időjárás álló, ezért csak beltérben telepíthető, kültérben tilos. 

- Beltéri/kültéri: a kamera beltérben esztétikusan, kültérben pedig időjárás állóan egyaránt felszerelhető.

- Kültéri: a kamera kültérbe telepíthető, de beltérben nem biztos, hogy esztétikus megoldás. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. CCD képérzékelő:

A kamerák technológiai fejlődése következtében egyre kisebb méretű CCD érzékelők jelennek meg. Míg az első szériás CCD érzékelők még 2/3" méretűek voltak, de ma már az 1/3" méretű érzékelővel szerelt kamerák az általánosak.

 

1/4" CCD képérzékelő: Elavult technológia, pixelesebb kép, rosszabb színhűség. 2005 előtt forgalomba került kamerák jellemző CCD képérzékelője. Előnyük: 1/4" CCD-s kamerák jóval olcsóbbak, mint az 1/3" CCD-s társaik. 

 

1/3" CCD képérzékelő: 2010-ben már minimális elvárás egy CCTV kamerával szemben az 1/3"-os CCD képérzékelő.

 

1/3" EFFIO CCD képérzékelő: Az Effio jelentése „Fejlett funkciók és kiváló képminőség”. Az Effio jelfeldolgozó egység garantálja a magas képfelbontást (600 Tv sor) és jel/zaj viszonyt, valamint az egyedülállóan élethű színalkotást.

 

CCD chip gyártója: legtöbb esetben SONY, SHARP, PANASONIC. Figyelem, ne tévesszék meg! Ez csak a CCD chip (egy alkatrész) gyártóját jelöli. A kamera gyártója, márkája nem SONY, SHARP, vagy a PANASONIC!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4. Felbontás (TVL):

 

 

 

A kamera egyik fontos jellemzője a képfelbontás. A felbontás a kép részletgazdagságának és élességének mérőszáma. A kamera finom részleteket adó képessége fontos lehet a bizonyítékok megszerzésekor. a felbontást TV sorokkal (TVL) fejezzük ki. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a kép.

Az analóg megfigyelő rendszerekben alkalmazott kamerák vízszintes felbontása általában 420-600 TV sor.

Az IP kamerás rendszerekben 1.3 és 10 Megapixel közötti felbontású IP kamerákat is telepíthetünk. 

Fontos tudni, hogy minél nagyobb a kamera felbontása, annál nagyobb terület figyelhető meg a kamerával.  A széles látószögű objektívvel megfigyelt terület bármely pontját utólag is ki lehet nagyítani a jobb kiértékelhetőség, azonosíthatóság érdekében.

420-460 TVL felbontású kamerák: Általános megfigyelésre alkalmazható alacsony felbontású olcsó árkategóriás CCTV kamerák. Személyek, tárgyak azonosításra, pontos felismerésére nem alkalmasak. A 420 TV soros kamerák a 2005 előtti évek átlagos műszaki színvonalú kamerái közé tartoznak. 

460-520 TVL felbontású kamerák: Általános megfigyelésre jól, de azonosításra, felismerésre csak kisebb területen alkalmazható kamerák.  Ma már rendkívül kedvező ár/érték arányban kaphatóak.

520-600 TVL felbontású kamerák: Általános megfigyelésre kitűnően, valamint azonosításra, felismerésre is alkalmazható kamerák. A 600TVL feletti kamerák árcsökkenése, ár/érték arányának javulása, ezért értékesítésük emelkedése 2011 tavaszára várható.

650-700 TVL 960H felbontású kamerák: Általános megfigyelésre, valamint azonosításra, felismerésre is kiválóan alkalmazható kamerák. Ár/érték arányuk, rendkívül kedvező lett 2013-ra . A 960H felbontású kamerák mindegyike SONY EFFIO DSP-vel szerelt és SONY CCD-s képérzékelőt tartalmaz (960x576, 0.56MP)

MegaPixel felbontású kamerák: IP alapú megfigyelő rendszereknél alkalmazhatunk akár IP 8-10 MegaPixel felbontással rendelkező IP kamerát is. 2-3MP felbontás felett azonban már  tervezni kell a videó felvételek nagy tárkapacitási igényével és az ehhez megfelelő hálózati sávszélesség biztosításával is.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Az optika választás, a kamera látószöge:

Az optika látószögek közti különbségek:

80° 40°20° Leírás: http://vagyonvedelem.aruhaz.info/uploads/shop/vagyonvedelem.aruhaz.info/fajltar/1456.jpg

Az optika látószögének kiválasztásakor a megfigyelni kívánt terület / objektum távolságát és méreteit kell figyelembe venni. 

A kompakt IR LED-es csőkamerákba, a dóm kamerákba, a rejtett kamerákba, és a speed dóm kamerákba a különböző látószögű optikák gyárilag beépítettek.

Fix optikák: Az optika látószöge fix, nincs lehetőség a látószög állítására. Előny: kedvezőbb ár.

Varifokális optikák: Az optika látószöge a megadott értékek között állítható. Előny: a megfigyeléshez legoptimálisabb látószög, kamera kép beállítható.

Digitális Zoom: Nem más, mint a kamera kép egy részletének felnagyítása. Ha csak digitális zoommal rendelkezünk, akkor nem tudjuk állítani a fókusztávolságot, csak a kész kép egy részletére tudunk ráközelíteni. A digitális zoom használata a minőség romlásával jár.

Optikai Zoom: Az optikai zoom esetében valós nagyítás, vagyis közelítés történik a többfókuszú lencsetagoknak köszönhetően. Az optikai zoom esetében nem romlik a képminőség szemben a digitális zoommal.

PTZ (Pan-Tilt-Zoom) speed dóm kamerák: Forgatható, dönthető, vezérelhető optika és digitális zoom-al rendelkező, jellemzően térfigyelésre használatos kamera. A PTZ speed dóm kamerát kezelő személyzet távolról hálózaton keresztül irányíthatja, de automatikus őrjárat funkciókat is be lehet állítani, illetve mozgásérzékelő, infrasorompó riasztására is az adott irányba fordulhat a kamera.

Optika látószög kalkulátor: A FUJINON CCTV optikák weblapján található optika látószög kalkulátor a különböző értékek megadása után segít a megfelelő optika kiválasztásában. A különböző távolságról megfigyelt terület / objektum méreteinek adataiból számolva. 

FUJINON CCTV optika látószög kalkulátor link

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Kamerák éjjel látását biztosító technológiák:

- D/N funkció (szoftveres, vagy valós D/N).

- Fényérzékenység.

- DSS (Digitális Lassú Shutter) funkció.

- Beépített IR LED (infra-vörös) megvilágítás.

- Opciós külső IR LED megvilágítók, sugárzók.

 

D/N funkció (szoftveres, vagy valós D/N): A kamera automatikusan átvált színes módra nappali fényviszonyoknál és FF módra éjszakai fényviszonyok mellett. A valós D/N kamerák éjszakai sokkal világosabb, értéklehetőbb képet adnak, ezért áruk is jelentősen magasabb. 

Fényérzékenység (lux): A biztonsági kamera fontos paramétere a fényérzékenység. Ez alatt azt a legkisebb fényszintet értjük, ami a kép létrehozásához szükséges. Minnák alacsonyabb a kamera lux értéke, a kamera képe sötétben annál értékelhetőbb, világosabb.

              

Megvilágítás

 Lux szint

Felhőtlen nap

 100.000 lux

Nap enyhe felhővel

  70.000 lux

Nap sok felhővel

  20.000 lux

Otthoni/irodai világítás

 100-1.000 lux

Napfelkelte / naplemente

 500 lux

Utcai világítás

 1-10 lux

Alkony

4 lux

Telihold

 0.2 lux

Negyedhold

 0.02 lux

Felhős hold

 0.007 lux

Tiszta éjjeli égbolt

 0.001 lux

Átlagos csillagfény

 0.0007 lux

Felhős éjszakai égbolt

 0.00005 lux

DSS (Digitális Lassú Shutter) funkció: Rossz fényviszonyok közötti megfigyeléshez ajánlott funkció.  A szemünk számára teljes sötétben olyan fekete-fehér képet kapunk, mint egy tökéletesen megvilágított területen. A módszer hátránya az, hogy a lassú kiolvasási sebesség miatt egy mozgó személy vagy tárgy elmosódik. Az elmosódás persze lehet kismértékű is, amennyiben minimális megvilágítás van a területen, és nem használjuk ki a Digitális Lassú Shutter maximális értékét.  

Beépített IR LED (infra-vörös) megvilágítás: Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek azok a kompakt kamerák, melyek háza kültéri kialakítású, beépített optikával bírnak, és körülötte több infra megvilágító LED helyezkedik el. A megvilágított terület nagysága függ a beépített IR LED-ek számától és teljesítményétől.

Előny, hogy nincs elmosódás. Hátrány viszont az IR LED-ek jelentős áramfelvétele, ennek folyamatos költsége, illetve a behatoló könnyen felfedezi a vörösen izzó karikát a kamera elején.

 

Intelligens IR technológia: Egyes 600TVL felbontású beépített IR LED-es kamerák már Intelligens IR technológiával kerülnek forgalomba. Ha objektum/személy közelít a kamera felé, akkor IR fényerő automatikusan csökken, így az objektum/személy felismerhető lesz közelről is. 

Opciós külső IR LED megvilágítók, sugárzók: használatukkal a beépített IR LED-el rendelkező kompakt kamerák IR LED hatótávolsága növelhető meg. Illetve a beépített IR LED nélküli valós D/N kamerák éjszakai képeinek javításhoz használhatóak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

7. További kamera funkciók:

AGC (Automatic Gain Control), azaz automatikus erősítés szabályozás: Használatával alacsony környezeti megvilágítás esetén egy további erősítést tudunk bekapcsolni, mely javítja a képminőséget. A funkció hátránya, hogy a jellel együtt ugyanolyan mértékben erősítésre kerül a képet kísérő zaj is. 

BLC (Back Light Compensation): A BLC funkció automatikusan beállítja a videójel szintet, hogy megőrizze a kép láthatóságát. Ilyen szituáció előfordulhat például egy boltban felszerelt kameránál, ami a bejárati ajtóra van irányítva. A BLC funkció segítségével a szemből jövő fény ellenére is kiértékelhető képet kaphatunk. 

Leírás: http://vagyonvedelem.aruhaz.info/uploads/shop/vagyonvedelem.aruhaz.info/fajltar/1390.jpg

AWB (Automatic White Balance): Automatikus fehéregyensúly beállítási lehetőség. A szobai megvilágításhoz beállított színhelyes kép eltolódik a kékesebb irányba, ha a kamerát kivisszük a szabadba. Ennek kiküszöbölésére a színes kamerák általában tartalmaznak egy ún. AWB beállítási lehetőséget.

Leírás: http://vagyonvedelem.aruhaz.info/uploads/shop/vagyonvedelem.aruhaz.info/fajltar/1389.jpg

Remegésmentesség (Flickeres, FL): Abban az esetben, ha a kamerát 50Hz-es megvilágításban használják, remegés keletkezhet a képernyőn, ilyenkor az ezzel a funkcióval rendelkező kamerán az FL kapcsolót az ON (be) pozícióra kell állítani.

SDNR (szuper digitális zajcsökkentés): Az SDNR funkció segítségével a kamera még rossz fényviszonyoknál is tiszta és pontos kép megjelenítésére képes, nagymértékben csökkenti a mozgás okozta homályt. 

 

WDR (Wide Dynamic Range) azaz széles dinamikus tartomány: Beépített chip segítségével a kamera automatikusan beállítja az adott környezetnek megfelelő fényerőt, ezáltal a képek tisztán és a legnagyobb részletességgel és legoptimálisabb kontraszttal lesznek megjelenítve. WDR funkció ajánlott ahol sokféle, különböző intenzitású fényforrás fordulhat elő, és a kép részletek is fontosak. Pl. ATM automatáknál a különböző címletek, kaszinókban a különböző zsetonok felismeréséhez.

Leírás: http://vagyonvedelem.aruhaz.info/uploads/shop/vagyonvedelem.aruhaz.info/fajltar/1393.jpg

Privát Zóna kitakarás: A funkció segítségével a kamera látóképén belül kijelölhetünk olyan területet, területeket, amelyet nem kívánunk megfigyelni, rögzíteni. Pl. épület ablakain nem kívánunk betekinteni, ezt kitakarhatjuk, így az élő és rögzített képen az ablakok helyén fekete folt lesz.

Leírás: http://vagyonvedelem.aruhaz.info/uploads/shop/vagyonvedelem.aruhaz.info/fajltar/1399.jpg

Tükör funkció: A kamera képek fordítva kerülhetnek a monitorra és rögzítésre. Akkor van szerepe, ha a kamerát fordítva tudjuk csak telepíteni.